INSPIRIŠI SE DEKUPAŽ TEHNIKOM

KRATAK ISTORIJAT DEKUPAŽ TEHNIKE

Dekupaž (DECOUPAGE ) tehnika, ime koje sada nosi, dobila je u 20. tom veku,  kada su je tako krstili inspirisani francuskom rečju ‘decouper’, što znači ‘iseći, isecati’.

“Decoupage” tehnika u Evropz stiže u 12. veku, iz Kine u kojoj su je seljaci koristili kako bi pomoću raznobojnih papira dekorisali nameštaj, prozore, lampione … Poznato je da je tradicija korišćenja bojenih papira vrlo raširena na istoku.

“Decoupage” tehnika nazivana je i Umetnošću siromašnih, a koristili su je I venecijanski majstori u 17. veku kako bi dekorisali nameštaj, pošto je bila jeftinija alternativa tada popularnom, al veoma skupom i retkom nameštaju, koji je oslikavan uz upotrebu kineskog laka.

Originalna decupaž tehnika je takođe i evoluirala u neke nove  stilove i tehnike. Jedna od najpoznatijih je ‘salvetna tehnika’ i ne treba mešati sa originalnim dekupažom.

Dekupaž tehnika, u kombinaciji sa  raznim srodnim ili ‘pomoćnim’ dekorativnim tehnikama (shabby chic, crackle) možete  ulepšati bilo koji čvrst objekat. To može biti drvo, staklo, metal, karton, keramika, pa čak i platno. Može se koristiti na ravnim, reljefnim ali i na oblim površinama.

Ukoliko želite da upoznate jednu od složenijih verzija ove tehnike, a da ovladate veštinom salveta tehnika prilagođenoj dekoraciji uskršnih jaja, prijavite se na naš kurs Dekupaž jaja, čije prijavljivanje je u toku!

O krusevima vezanim za dekupaz tehniku, raspitaj se na tel 060.0227.180 ili posalji mail na> grupakod@gmail.com

all copyrights reserved by CODE (UG KOD) 2012.

Najstrože je kažnjivo kopirati delove teksta i fotografije i koristiti sadržaj u komercijalne svrhe!

Advertisements

About KOD

Udruženje građana KOD je društveni servis koji inicira, podstiče, stvara, organizuje, koordinira, podržava i sprovodi sve akcije koje doprinose formiranju stabilnog i pravednog društva koje obuhvata ugrožene grupe, osobe u nepovoljnom društvenom položaju, kao i osobe sa invaliditetom, posebno mlade i žene bez stalnog zaposlenja. KOD organizuje neformalno obrazovanje dece i mladih na polju umetnosti i zanatstva i ima svoj galerijski program. Galerija ALT je program KOD-a koja promoviše društvenu i kulturnu kritiku kroz savremene umetničke prakse i dizajn, godišnje nagrade studenata likovnih umetnosti, uključujući i bazare rukotvorina. Association of citizens CODE a social service that initiates, stimulates, creates, organizes, coordinates, supports and implements all actions that contribute to the formation of a stable and just society which includes vulnerable groups, people in disadvantaged social position, and persons with disabilities, especially youth and women without permanent employment. CODE organizes non formal art&craft education of kids and youth and has its gallery programs. Gallery ALT is a program of CODE which promotes social and cultural critiques through contemporary art practices and design, annual awards of visual art students, inclusive handy craft bazaars.

One comment

  1. Pingback: Centar za razvoj neprofitnog sektora » Besplatna Letnja škola dekorativnih tehnika za mlade

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: