KURSEVI Kreativne Relaksacije – Makrame i Kumihimo Tehnike

Natalija Pavkov, makrame narukvica 1, 2012

Od aprila 2013. opet je u ponudi radionica Makrame tehnike, i to u formii dvodnevnih radionica, za sve one koji žele da nauče jednostavne prepletaje kako bi sebi ili drugima izradili narukvice prijateljstva i šambala narukvice, ali tu su i višemesečni kursevi za ozbiljnije polaznike, koji žele da ovladaju ne samo osnovama ove tehnike, već i da se upuste u kreativnu avanturu, uz kombinaciju veština sa Kumihimo tehnikom, drevnom japanskom tehnikom preplitaja niti.

Tehnika Makrame i Kumihimo

osnovni kurs makrame tehnike, kod studio, foto gabriela vasic_29 su tehnike koje dolaze sa istoka i iz Afrike, ali su vrlo popularne među mlađim naraštajima evropljana koji vole „slobodan stil“, fanki, soul, rege kulturu. Poznavanjem ovih tehnika moguće je izraditi različite dekorativne i upotrebne predmete, kao što su narukvice, ogrlice, pojasevi, torbe … Ova tehnika razvija motoriku obe ruke, a time utiče i na razvoj inteligencije i stimuliše koncentraciju, osim toga, ove tehnike slove za kraljice među drevnim tekstilnim tehnikama, jer vrlo povoljno utiuču na sve funkcije mozga, oslobađaju od stresa i napetosti, i dovode stanje uma u ravnotežu. Ovi kursevi su pogodni i za lica koja su u rehabilitaciji od telesnih povreda, kod lica koja boluju od reumatizma, Alchajmera, ili sl. neuroloških bolesti. Zato ove kurseve nazivamo Kursevima Kreativne Relaksacije.

 

 

Na uvodnom kursu makramea, imaćete mogućnost da naučite osnove čvoričanja tj. macramé tehnike kojom vezujete raznovrsne niti, pamučne, voskirane, kožne, kako biste ovladali jednostavnim čvorovima od kojih ćete biti u mogućnosti da napravite šambala narukvice, ogrlicu, nanogicu, kaiš. Na višemesečnom kursu, možete naučiti i da izrađujete dekoraciju za kosu, da izrađujete dekorativne odevne predmete ili modni asesoar. U uvodnom teoretskom delu ćete saznati zašto i kako se pletu (čvoričaju) monaške brojanice, koje vrste macramé čvorova su se održale kroz nekoliko stotina godina dugu tradiciju, kako da napravite klizeći čvor za vašu ogrlicu ili narukvicu i još dosta toga … Koristićete perle, dugmiće, školjke , metalne ili plastične delove, kanape. Po vašoj želji možete poneti svoj asesoar od kuće koji želite da uključite u svoje nove kreacije.

Natalija Pavkov, makrame sandale 1, 2012Kurs koji nudimo daje osnove veština ovih tehnika ali i mogućnost nadogradnje, uz dogovor sa predavačem, kao mentorsku saradnju na konkretnim projektima. Na uvodnim kursevima, naučićete da izrađujete narukvice, pojaseve, elemente za nakit. Za talentovane i zainteresovane polaznike koji su završili osnovni kurs, moguće je po dogovoru sa polaznicima, organizovati specijalističke kurseve na kojima se kombinovati elementi pređenih tehnika i izrađivati konkretni dekorativni predmeti poput: letnjih sandala, torbi, delova odeće. Program vodi Natalija Pavkov, majstorka starih zanata.

Za roditelje ili bake i deke koji bi doveli svoju decu i unuke, za decu od 7 – 12. god., kurs je besplatan.

Mesto održavanja programa: Galerija ALT, Vlajkovićeva 30

Prijavljivanje na: grupakod@gmail.com, 060.0227.180

Kursevi počinju kad se sakupi 5 polaznika, što je i maksimalan broj polaznika. Prijavite se na vreme i zauzmite svoje mesto! 😉

Kurs Makrame i Kumihimo tehnike

8 termina po 3h, cena kursa 8000,00 din. (u dve rate po 4000,00 ili 7200, 00 iz jedne rate).

1 dan:

Uvodno predavanje o makrame tehnici kroz istoriju čovečanstva, do današnjih dana, šta i koliko čvor znači i od čega se vezuje.

Osvrt na osnovne čvorove i gde se ova tehnika danas primenjuje i u koje svrhe (obdaništa, rehabilitacioni centri … Podela grafičkog prikaca čvora „cavandoli” čvora za svakog polaznika Vežbe za rad kod kuće.

Početak rada – merenje i postavka niti na radnu tablu (stirodur)

2 dan:

Vežba vezivanja (motorika leve i desne ruke)

Pravci vođenja nosećih niti da bi se dobile različite forme.

Tempo rada zavisi od polaznika.

3 dan:

Dodavanje perli, završni rad polaznika po izboru

4 dan:

Uvodno predavanje o istorijatu kumihima.

Izrada diska za rad

Demonstracija pripreme za rad

Crtanje u svesci šema prepletaja

5 dan:

Sečenje niti, postavka na disk, raspored boja,

Vežba sa dve niti različite boje

Vežbe sa različitim nitima, bojama i debljinama

6 dan:

Izrada dekorativnog predmeta po želji polaznika

Dodavanje perli uz preplete uz napomene, kako početi a kako završiti (važno za obe tehnike)

7, 8 dan:

završavanje započetih komada

Predavači neformalnih edukativnih progama su članice UG Kod. Više o misiji i referencama UG KOD videti ovde!

***

KEKS studio je specijalizovan edukativni program inkluzivne prirode, koji doprinosi društvenoj i ekonomskoj inkluziji svojih članova-ca (iz redova ugroženih grupa), a i svojevrsna je podršku mladima i nezaposlenima u potrazi za alternativnim izvorima prihoda.

Edukativni i dizajn programi UG KOD su dizajnirani tako da doprinose revitalizaciji tradicionalnih dekorativnih tehnika koje postaju alati u savremenom dizajnu ličnih dekorativnih predmeta ili dekoraciji doma.

all copyrights reserved by CODE (UG KOD) 2012.

Najstrože je kažnjivo kopirati delove teksta i fotografije i koristiti sadržaj u komercijalne svrhe!

Advertisements

About KOD

Udruženje građana KOD je društveni servis koji inicira, podstiče, stvara, organizuje, koordinira, podržava i sprovodi sve akcije koje doprinose formiranju stabilnog i pravednog društva koje obuhvata ugrožene grupe, osobe u nepovoljnom društvenom položaju, kao i osobe sa invaliditetom, posebno mlade i žene bez stalnog zaposlenja. KOD organizuje neformalno obrazovanje dece i mladih na polju umetnosti i zanatstva i ima svoj galerijski program. Galerija ALT je program KOD-a koja promoviše društvenu i kulturnu kritiku kroz savremene umetničke prakse i dizajn, godišnje nagrade studenata likovnih umetnosti, uključujući i bazare rukotvorina. Association of citizens CODE a social service that initiates, stimulates, creates, organizes, coordinates, supports and implements all actions that contribute to the formation of a stable and just society which includes vulnerable groups, people in disadvantaged social position, and persons with disabilities, especially youth and women without permanent employment. CODE organizes non formal art&craft education of kids and youth and has its gallery programs. Gallery ALT is a program of CODE which promotes social and cultural critiques through contemporary art practices and design, annual awards of visual art students, inclusive handy craft bazaars.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: