Kursevi ručnog rada “Najlepsa dokolica”
Dragana Petrovic sal2, 2012

Nema onoga ko stvara rukama, a da ne oseća neizmerno zadovoljstvo u svom ručnom radu. Zadovoljstvo izrade unikatnih predmeta proizilazi iz činjenice da svoju garderobu, stan ili ‘okolinu’ možete ulepšati šivenim, štrikanim ili heklanim unikatnim predmetima koji su vaših ruku i vaše mašte delo!

Od davnina, žene su od različitih prediva i u zavisnosti od lokalne kulturne tradicije ili okolnosti, od konca, vunice, pamuka, u satima doklice, izrađivale najrazličitije unikatne rukotvorine: kape, šalove, patofne, pulovere, prsluke, haljine, suknje, jastučnice, zavese, stolnjake, posteljinu, igračke, lutke, ukrase, torbe, šešire … Spretnost ženskih ruku je potomstvu obezbeđivala tople odevne predmete, kao zaštitu od zime, stvarala upotrebne i dekorativne predmete za kuću, vekovima pre industrije. Danas, mnoge od tih tradicionalnih rukotvoračkih veština su zaboravljene i zanemarene, usled meteža urbanog života i industrijske hiperprodukcije. Ipak, ovaj trend ručnog rada, vraća se obnovljen, sa novim, urbanim dizajnom, prilagođen potrebama modernog čoveka. Svuda u svetu, ručni radovi su postali pravi hit, jer više nije tajna da su ove tradicionalne veštine pravi mentalni relaks za urbanog čoveka, jer nude široke mogućnosti za izražavanje lične kreativnosti, putem koje se aktiviraju obe hemisphere mozga, što dovodi organizam i stanje uma u ravnotežu. Sve veći broj praktičara ručnog rada među urbanom populacijom, ljudima iz sveta šou biznisa, kulture ili tehničkom inteligencijom i menadžerima, ukazuje na pozitivne efekte koje proizvode ove tehnike ako se redovno praktikuju. A poznata su pozitivna dejstva određenih tehnika na rad srčanog mišića, na nervni sistem, reumu, metabolizam. Pored ovog efekta, pozitivno dejstvo ovih veština, možete osetiti i u svom budžetu, jer proizvodeći svoje unikatne kreacije, smanjujete potrebu za potrošnjom, i ugrađujete trajne vrednosti u svoj život, jer rukotvorine, za razliku od industrijskih proizvoda imaju trajan kvalitet, i vreme utkano u izradu ovih predmeta se višestruko isplati, dugovečnošću onoga što su vaše ruke stvorile. Predmeti koje izradite, bilo od vune ili konca, neće se istegliti ili smanjiti posle dva pranja, neće im se izmeniti boja ili oblik, i ako ih pravilno održavate, mogu ih naslediti vaša deca a nekad i unuci. Zato, pozivamo vas da se pridužite našoj kreativnoj avanturi i stvorite za sebe neophodno vreme da doživite Najlepšu dokolicu, koja će čarolijom vaših ruku i širinom vaše mašte, učiniti da sirov, industijski konac, tekstil ili vuna, postanu umetnost.

Ako želite da uz našu podršku razvijate svoj individualni i unikatni vizuelni identitet, po principu “sam svoj dizajner”, a u duhu DIY – “Do it yourself” filozofije, možete se pridružiti našim kursevima neformalne edukacije u ovkiru našeg programa za građanstvo – K.E.K.S Studia. U prijatnoj atmosferi u centru Beograda, u prostoru Galerije ALT, nudimo vam sledeće kurseve ručnog rada, putem kojih, uz podršku naših majstorki starih zanata, možete zaploviti u iskrenu avanturu kreativnog dizajna:

U međuvremenu, možete pogledati šta su naši mladi sugrađani koju su pohađali naš skraćeni kurs neformalne edukacije u oblasti ručnog rada “Zimska škola dekorativnih tehnika” naučili i izradili za vreme zimskog raspusta u MZ “Vukov spomenik”: http://kreativandizajn.wordpress.com/2013/02/06/fotke-sa-zimske-radionice-dekorativnih-tehnika/. Projekat podržali: Sekretarijat za sport i omladinu i Opština Zvezdara.

1) Uvod u ručne radove

kreativan dizajn 8, radionica rucnog rada, aplikacije 4, 2013Ovo je kurs na kojem ćete najbolje ispitati svoje kreativne afinitete i upoznati osnove različitih rukotvoračkih tehnika (šivenje, vez, heklanje, štrikanje), kroz proizvodnju malih, unikatnih dekorativnih predmeta, poput broša, šnala, minđuša, aplikacija za majicu, zakrpa, traka za kosu.

Trajanje kursa je 5 termina od po 3h, cena kursa je 5000,00 din. Kurs vodi majstorka starih zanata: Nevena Kaluđerović, vidite njenu stranu na Facebooku ovde!

2) Heklanje nakita

kreativan dizajn 8, radionica heklanog nakita, 2013

Ovaj kurs traje 4 termina po 3h, na kojem ćete naučiti osnove heklanja primenjene na modnim detaljima ( (heklane perle, narukvice, ogrlice, minđuše, broševi …). Kurs vodi dizajnerka nakita: Jelica Milutinović, njena FB strana je ovde! Cena kursa sa uračunatim materijalima je 4000, 00 din.

3 i 4) Kursevi štrikanja (pletenja) i heklanja

kreativan dizajn 8, radionica heklanog nakita 4, 2013se sastoje od nekoliko nivoa i faza rada, tako da ukoliko budete pohađali sve ponuđene kurseve, moćićete da upoznate mnoge tehnike, da ovladate primenom mustra i šablona za rad prema željenom modelu (da čitate mustre iz časopisa…). U toku prvog nivoa, uče se osnovne tehnike, upoznaju materijali i alati, dobijaju se vežbe za rad kod kuće, uz predloge izrade modela za “spretne ruke”.


3) Pletenje:

Uz pleteni uzorak uputstvo za rad, opis tehnike rada uz prilozeno
ilustrovano objasnjenje.
Na kursu koji traje tri meseca, ovladaćete sledećim postupcima:
nizanje petlji, prava petlja, zavrsavanje pletiva, probni uzorak,
ivicna petlja, skracenice i belezenje istih (znakovno obelezavanje
vrste petlji), obrnuta petlja, dodavanje namicanjem, oduzimanje
petlji, kruzno pletenje, supljikav motiv (dezen), navijutak, prenesene
(reljefne) petlje, izrada pletenica, izduzene petlje, promena boja,
zakar dezen, bod saca…

Kurs vodi majstorka starih zanata: Nevena Kaluđerović, vidite njenu stranu na Facebooku ovde!

Heklanje (kukičanje):
Na kursu koji traje tri meseca, ovladaćete sledećim postupcima:
lancici i niski stubici sa oznakama, osnova — osnovni niz lancica,
visoki prosti stubici, provucena (vezivna) petlja, poluvisoki stubici,
dvostruki visoki stubici za lepe dezene, kukicanje u krug, reljefni
dezen, ukrsteni stubici, caknice na ivicama, talasasti dezen
(smenjivanje niskih i visokih stubica),  cik-cak heklanje, kukičanje
bobica, mrezasti dezen, izmena boja…

Svaki polaznik će dobiti grafički materijal sa uzorcima željenog modela ili motiva, uz stručno objašnjenje, kako bi mogao da praktikuje ove tehnike kod kuće.

Kurs vodi majstorka starih zanata: Dragana Petrović, vidite njen Facebook profil ovde!

*/ \*

Nakon održana dva meseca, moguće je organizovanje kreativnog druženja polaznika oba kursa u dogovorenom prostoru.

Cena kurseva štrikanja i heklanja je po 4000,00 mesečno, ili po 10.000,00 din. za sva tri meseca po kursu.

Svi materijali i alati su obezbeđeni, sve što napravite, nosite sa sobom kući.

PRIJAVLJIVANJE:

grupakod@gmail.com, 060.0227.180, kontakt osoba: Gabriela Vasić

Pratite nas i na Facebooku

Svi programi se odvijaju u prostoru Galerije ALT, Vlajkovićeva 30, Beograd.

***

Vidite slične programe, koji su namenjeni mladima, koje je finansirao Grad Beograd, u albumima na našem sajtu za mlade ovde! ili na Facebook strani – Kreativan Dizajn

Predavači neformalnih edukativnih progama su članice Udruženja građana Kod (UG KOD). Više o misiji UG KOD i referencama  videti ovde!

***

KEKS studio je specijalizovan edukativni program inkluzivne prirode, koji doprinosi društvenoj i ekonomskoj inkluziji svojih članova-ca (iz redova ugroženih grupa), a i svojevrsna je podršku mladima i nezaposlenima u potrazi za alternativnim izvorima prihoda.

Edukativni i dizajn programi UG KOD su dizajnirani tako da doprinose revitalizaciji tradicionalnih dekorativnih tehnika koje postaju alati u savremenom dizajnu ličnih dekorativnih predmeta ili dekoraciji doma.

all copyrights reserved by CODE (UG KOD) 2012.

Najstrože je kažnjivo kopirati delove teksta i fotografije i koristiti sadržaj u komercijalne svrhe!

Advertisements

About KOD

Udruženje građana KOD je društveni servis koji inicira, podstiče, stvara, organizuje, koordinira, podržava i sprovodi sve akcije koje doprinose formiranju stabilnog i pravednog društva koje obuhvata ugrožene grupe, osobe u nepovoljnom društvenom položaju, kao i osobe sa invaliditetom, posebno mlade i žene bez stalnog zaposlenja. KOD organizuje neformalno obrazovanje dece i mladih na polju umetnosti i zanatstva i ima svoj galerijski program. Galerija ALT je program KOD-a koja promoviše društvenu i kulturnu kritiku kroz savremene umetničke prakse i dizajn, godišnje nagrade studenata likovnih umetnosti, uključujući i bazare rukotvorina. Association of citizens CODE a social service that initiates, stimulates, creates, organizes, coordinates, supports and implements all actions that contribute to the formation of a stable and just society which includes vulnerable groups, people in disadvantaged social position, and persons with disabilities, especially youth and women without permanent employment. CODE organizes non formal art&craft education of kids and youth and has its gallery programs. Gallery ALT is a program of CODE which promotes social and cultural critiques through contemporary art practices and design, annual awards of visual art students, inclusive handy craft bazaars.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: